Η Καστοριά και η γούνα της

Η Καστοριά, βρίσκεται στο δυτικό άκρο της δυτικής Μακεδονίας και περιβάλλεται από τη λίμνη Ορεστιάς η οποία μαζί με την γουνοποιία δίνει ζωή στους ορεσίβιους κατοίκους της. Η ιστορίας της επεξεργασίας των γούνινων δερμάτων (των λεγόμενων «χορδάδων»), βρίσκεται πολύ μακριά στο χρόνο διανύοντας ένα ταξίδι 500 τουλάχιστον ετών.

Τα γουνοφόρα ζώα που κατοικούσαν στην λίμνη Ορεστιάς, αποτελούσαν την πρώτη επαφή των καστοριανών με τη γούνα. Έπειτα ήρθε η εξειδίκευση των πρώτων καστοριανών τεχνιτών στην βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και αυτό, θα ήταν η αρχή για μια λαμπρή περίοδο. Η γνώση της γουνοποιίας, αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο επί τουρκοκρατίας όπου η ανάγκη για γούνινα ενδύματα ήταν εξαιρετικά μεγάλη.

Η υψηλή ποιότητα της καστοριανής γούνας έγινε γρήγορα γνωστή. Οι καστοριανοί τεχνίτες δούλευαν μέρα και νύχτα στα σπίτια τους ώστε να σχεδιάσουν και να φτιάξουν την καλύτερη γούνα που θα ικανοποιούσε φυσικά και την αυξημένη ζήτηση. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και οι επισκέψεις πλούσιων κυριών της υψηλής τάξης ώστε να αποκτήσουν την φημισμένη καστοριανή γούνα που θα τους έδινε στυλ, κοινωνική και ταξική υπεροχή.

Στην νεότερη εποχή, η Καστοριά και η γούνας της γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη άνθιση. Η φήμη της έφτασε μέχρι την Αμερική, απλώθηκε στην Ευρώπη ενώ κατέκτησε και την αγορά των Βαλκανίων. Στις μέρες μας, το εμπορικό δαιμόνιο των καστοριανών γουναράδων αλλά και το μεράκι τους για να την κάνουν γνωστή σε όλο τον κόσμο φτάνει ως τις αγορές των Αραβικών Εμιράτων και του Ντουμπάι. Δυστυχώς, δεν πρέπει να παραμερίζεται η επιρροή της οικονομικής κρίσης στην παραγωγή, διάθεση και πώληση της καστοριανής γούνας αλλά όταν ένα είδος κουβαλάει τόσο βαριά ιστορία και εξίσου βαριά ποιότητα δεν μπορεί παρά να αντέξει σε όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει.

Πηγή εικόνων

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s